четвер, 26 листопада 2020 р.

 "Пам'ять людська незабуде повік"

(до  Дня пам'яті жертв Голодомору)

Хвилина пам'яті


28 листопада – День пам'яті жертв голодомору та політичних репресій. Голодомор 1932-1933 років в Україні - не історична минувшина, а трагічна сторінка історії, яка не має терміну давності і забуття. Вона була і залишається незагоєною раною генетичної пам'яті українського народу.

У XX столітті Україна пережила три голодомори: 1921-1923 рр., 1932-1933 рр., 1946-1947 рр., проте Голодомор 1932-33 рр. був наймасовішим і найжорстокішим. Розпочався Голодомор наприкінці літа 1932-го, свого піку досягнув навесні 1933-го і завершився на початку літа. Головною причиною Голодомору історики називають політику тоталітарного сталінського режиму щодо українців. Коли люди голодували, влада не лише не припинила примусове відбирання їжі. Навіть не приймала допомогу інших країн, та кинула всі сили на те, щоб ізолювати голодні райони.

Відомі вам слова «Хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього»? Адже наше минуле, історія нашого народу — це невичерпна криниця духу, мудрості, перемог і страждань.

Тридцять третій. Поле. Стигле жито.

Тридцять третій... В розпалі жнива…

З ким у цій німоті говорити?

Чи душа народу ще жива?..

Хто збагне мої пекучі муки

За народ, ошуканий до сліз?..

Темрява. Безодня. І - ні звуку...

І таке на всій Вкраїні, скрізь...

Усі  бажаючі мають змогу ознайомитися  з літературою про ті скорботні часи та переглянути список жертв Голодомору 1932-1933 років по Ставківській сільській раді у "Книзі скорботи Зіньківщини" у бібліотеці.




Вшанувати пам’ять невинних жертв – це той мінімум, який ми, сучасні українці, маємо зробити не стільки для мільйонів загиблих, а, скоріше, задля наших дітей, які повинні завжди пам’ятати про ті страшні часи й робити все, щоб подібне ніколи не повторилося.





Немає коментарів:

Дописати коментар

         Цифрова освіта в бібліотеці           Під час війни цифрові навички допомагають знайти віддалену роботу, підвищити свою кваліфікаці...

Популярні публікації