субота, 8 травня 2021 р.

"Цвіт маку-цвіт пам'яті"

(до Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні)


8-9 травня, в Україні відзначають Дні пам’яті та примирення, присвячені пам'яті жертв    Другої світової війни.

День пам’яті і примирення – це день, коли всі ми маємо шанс вислухати і зрозуміти один одного, забути образи чи нав’язані стереотипи, осягнути, що усі ми є українцями – єдиною нацією, незважаючи на мову, якою говоримо, віру, якої дотримуємося та  місця народження.

День Перемоги – особливе свято. Воно не схоже на інші свята. В цьому дні вміщається історія людського болю та страждань, історія людського подвигу та боротьби… Тому воно сумне і радісне водночас.

Слід зазначити, що Україна, не тільки серед колишніх радянських республік, а й з усіх країн світу, зазнала найбільших втрат за роки тієї війни. За різними оцінками, в Україні загинули від 8 млн до 10 млн людей, з них цивільного населення близько 5 млн, 2,2 млн було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 млн втратили притулок. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тис. сіл.

Така біда прийшла і в села нині Ставківського старостинського округу з початком Другої світової  війни. На фронт було мобілізовано майже всіх боєздатних чоловіків. За період німецької окупації, яка тривала з жовтня 1941 вересень 1943 року, села зазнали багатьох утрат. Залишилися незруйнованими та неспаленими біля десятка садиб у всіх селах. На примусові роботи до Німеччини було вивезено близько 100 молодих людей. 236 односельців не повернулося до рідної домівки з фронту, на їхню честь у селі Ставковому споруджена стела. Майже кожна сім‘я втратила рідних людей.


Незважаючи на жорстокі переслідування фашистів, люди ставали в лави борців за звільнення рідного краю. Звільнила села 52-а армія Воронезького фронту 19 вересня 1943 року.

Ці дні встановлені задля «вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення памяті про загиблих».

Офіційним символом святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні вже кілька років поспіль є квітка червоного маку - загальноприйнятий у світі символ відзначення пам'ятних днів.


Немає коментарів:

Дописати коментар

  Великодні барви надії інформаційний мікс Одним із найурочистіших для кожного християнина свята, яке приносить багато радості і душевної те...

Популярні публікації