субота, 15 квітня 2023 р.

                           ВЕЛИКОДНЯ    ПИСАНОЧКА           

                                      Українська писанка – як дитяча пісенька,

                                      Як бабусина казка, як матусина ласка.

                                      Сяду собі скраєчку і розмалюю яєчко.

                                      Хрестик, зоря, віконце – і стало воно мов сонце


Українські писанки – обов’язковий атрибут Великодня, який цьогоріч відзначають 16 квітня.

Це чудовий подарунок для рідних, оберіг, символ життя і пробудження, а процес розпису – ще одна нагода наблизитись до традицій.

Звичай розпису яєць зародився із традиції вшанування яйця, як символу народження Всесвіту. У різних народів існували обряди, пов’язані з яйцями. 

Точна дата появи писанкарства невідома. Найдавніша знайдена писанка в Україні датується Х століттям, але яйця розписували ще у дохристиянські часи. 

Про це свідчать символи, якими їх досі прикрашають – свастики, шестикутні зірки, місяці, півмісяці, п’ятикутні зірки і хрести, які на той час не були пов’язані з християнством.

У Києві археологи знаходили писанку з кераміки часів Київської Русі, прикрашену орнаментом, який нагадує павутиння, а на Рівненщині – глиняну писанку, виготовлену 950 років тому. 

Традиційно писанкарством займалися лише жінки. Жителі сіл вірили у надзвичайні здібності писанок.

За одною з легенд, найперше яйце мало всередині не жовток із білком, а зародок цілого світу. Здавна вони були символом весняного відродження природи, зародження життя. З тієї хвилини, коли на яйце наносили орнамент, воно переставало бути простим яйцем, а ставало предметом магічного обряду, своєрідним оберегом. Наші предки вірили у чарівну силу писанки і крашанки. Їх клали на вікні, щоб не було пожежі в хаті; у воду при першому купанні дитини, щоб дитя здоровим росло; закопували у землю перед посівом і коли знаходили під час обжинків, то було доброю прикметою.

Писанкарство було необхідним атрибутом весняних свят, а також люди вірили, що через яйця жінки могли "замовляти" та керувати силами природи.

Писанки символізували пробудження природних сил, які брали участь у новому життєвому циклі року.











                       


Немає коментарів:

Дописати коментар

     «Усе починається з мами…»       Квітує ніжно рідна українська земля, вирує яскраво травень , дзвенить у блакиті пташиний спів! Незважаю...

Популярні публікації