пʼятниця, 26 квітня 2024 р.

 

«Чорнобиль немає минулого часу»

(день Чорнобильської трагедії)

     26 квітня 2024 року виповнюється 38 років, як людство зіштовхнулося з руйнівною силою радіації. Аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції стала майже "хрестоматійною" для ядерників та реформувала правила техніки безпеки АЕС по всьому світу. Через неї змінилися життя понад 100 тисяч жителів Прип’яті, Чорнобиля та навколишніх сіл, які назавжди покинули забруднені радіонуклідами домівки. Їхні оселі опинилися у зоні відчуження, головною господаркою якої стала природа. Чорнобильська катастрофа стала попередженням усьому людству, наскільки крихким може бути наше майбутнє з неконтрольованою радіацією. Нинішня поведінка росії знову ставить світ на межу катастрофи, і це треба зупинити. В день річниці Чорнобильської катастрофи про це варто нагадати усім світовим лідерам. Чорнобильська катастрофа – найбільша за всю історію ядерної енергетики, а в житті українців є незаживаючою раною болю і втрат. Масштаби лиха та його наслідків стали найтяжчими в історії нашої планети. Героїзм ліквідаторів врятував мільйони життів, врятував світ. Ціною свого життя і здоров’я, під великими дозами опромінення вони зупинили невидимого і дуже підступного ворога. День 26 квітня ввійшов в історію українського народу, як день чорнобильського лиха, болю, перестороги. Вибух на атомній станції призвів до величезної екологічної катастрофи. Чорнобиль схопив у смертельні обійми 786 населених пунктів Київської, Житомирської, Чернігівської та інших областей, які виявилися в зоні відчуження.

Цей дощ - як душ. Цей день такий ласкавий.

Сади цвітуть. В березах бродить сік.

Це солов"їна опера, Ла Скала!

Чорнобиль. Зона. Двадцять перший вік.

Тут по дворах стоїть бузкова повінь.

Тут ті бузки проламують тини.

Тут щука йде, немов підводний човен,

І прилітають гуси щовесни.

Але кленочки проросли крізь ганки.

Жив-був народ над Прип"яттю - і зник.

В Рудому лісі виросли поганки,

і ходить Смерть, єдиний тут грибник.

ЛінаКостенко

     Докладніше про все, пов’язане з аварією на ЧАЕС, розповідають інформаційні матеріали на виставці-спомині «Чорнобиль немає минулого часу»




     Сьогодні наш святий обов'язок пам'ятати, якою ціною дісталася перемога над техногенною стихією, шанувати героїв-чорнобильців, хто з честю прийняв суворий виклик чорнобильського лиха.



Немає коментарів:

Дописати коментар

     «Усе починається з мами…»       Квітує ніжно рідна українська земля, вирує яскраво травень , дзвенить у блакиті пташиний спів! Незважаю...

Популярні публікації