суботу, 24 жовтня 2020 р.

«Шляхами  визволення»

Історична хвилина


28 жовтня, в Україні відзначають офіційний День звільнення від фашистських загарбників. Саме цей день вважають датою остаточного вигнання окупаційних фашистських військ за межі території України. Тож, цього року виповнюється  76  років від дня вигнання нацистських окупантів із України.

Уперше  День визволення України від фашистських загарбників у державному календарі свят з'явився в 2009 році.

Відзначати пам'ятну дату 20 жовтня  підтримав третій президент України Віктор Ющенко, підписавши указ №836/2009 про запровадження відповідного свята.

Відтоді День визволення України від фашистських загарбників відзначають у країні щороку 28 жовтня.

Цю дату було обрано не випадково. Вважається, що саме цього дня в 1944 році з території України було вигнано останнього солдата нацистського рейху.

Згідно з офіційним формулюванням, свято запроваджено "з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, а також вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу під час Другої світової війни". 


Як визволяли Україну від німецьких загарбників

Під час Другої світової війни (1939-1945) на території України точилися битви, багато з яких мали особливо важливе значення для звільнення Європи від нацизму і безпосередньо впливали на перебіг бойових дій.

Перші населені пункти нашої держави в районі Східного Донбасу радянські війська звільнили від німецької армії в грудні 1942 року.

23 серпня 1943 року було звільнено Харків, у вересні-жовтні цього ж року відбувалася одна з найбільших військових операцій у світовій історії - битва за Дніпро, кульмінацією якої стало вигнання фашистів з Києва.

Закінчила цей етап війни Східно-Карпатська операція, що розпочалася 9 вересня 1944 року. 27 жовтня 1944-го радянські війська визволили Ужгород, а 28-го вийшли на сучасну західну межу України.

Ми пам’ятаємо усіх героїв, чия боротьба, самовіддана праця і героїзм сприяли звільненню України від нацистів. У серці кожного з нас жива пам’ять про неоціненний внесок українців у спільну перемогу в цій жахливій війні. Тим, хто загинув і тим, хто вижив у пеклі 40-х ми зобов’язані всім, що маємо сьогодні.





Немає коментарів:

Дописати коментар

  «Чорнобиль немає минулого часу» (день Чорнобильської трагедії)      26 квітня 2024 року виповнюється 38 років, як людство зіштовхнулося ...

Популярні публікації