суботу, 24 жовтня 2020 р.

Міжнародний день

 Організації Об’єднаних Націй

 Онлайн інформація

24 жовтня 2020 року «ООН відзначає свою 75-ту річницю в період величезних потрясінь для всього світу, які посилюються безпрецедентною глобальною кризою в галузі охорони здоров’я, вагомим за економічними та соціальними наслідками».

У 1945 році на конференції у Сан-Франциско, на підставі Хартії Об’єднаних Націй,  представники 51 країни ратифікували договір про створення ООН. Україна в числі перших підписала Статут i увійшла в групу країн-засновниць ООН. Саме дату набрання чинності Статуту відзначають як День Організації Об’єднаних Націй. У 1971 році Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, в якій рекомендувала державам-членам відзначати цей день як державне свято. Нині ця міжнародна організація об’єднує 193 держави, що прагнуть підтримання та зміцнення миру й міжнародної безпеки, розвитку співробітництва між державами.

Як одна з держав-засновниць ООН, Україна неухильно дотримується цілей та принципів Статуту Організації, робить суттєвий внесок у її діяльність у сферах підтримання міжнародного миру та безпеки, роззброєння, економічного та соціального розвитку, захисту прав людини, зміцнення міжнародного права тощо. Про повідомили на сайті Верховної Ради.

З набуттям незалежності для України почався новий етап членства в ООН, делегація України брала участь у роботі сесії ГА ООН, керуючись тільки інтересами власної держави. Діяльність України у Організації Об’єднаних Націй було визначено одним з пріоритетних напрямів зовнішньої політики нашої держави. Серед них: розробка ефективних підходів до зміцнення міжнародної та регіональної безпеки, більш повне залучення ООН до процесу роззброєння, зниження військового протистояння у різних регіонах світу, проведення конструктивного діалогу з проблем конверсії, розв’язання соціально-економічних проблем, експертної допомоги в інтересах державного будівництва України, використання унікальних можливостей ООН для ведення діалогу з представниками інших держав.

Кульмінацією членства України в Радi Безпеки ООН стало її головування у цьому органi у березнi 2001 року. Цей місяць став одним з найпродуктивніших і найефективніших у діяльності РБ ООН, яка предметно розглянула ряд найбiльш актуальних свiтових проблем, зокрема, кризовi ситуацiї на Балканах та на Близькому Сходi.

У 2020 році Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що світ наразі не зміг подолати виклик щодо боротьби з пандемією COVID-19: “Пандемія COVID-19 стала головним глобальним викликом для всього міжнародного співтовариства, для мультикультуралізму і для мене як Генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй”. Об’єднання країн світу у бажанні подолати цю хворобу ставить нові глобальні завдання перед ООН. 




 

 

 

 

 

 


 





Немає коментарів:

Дописати коментар

  «Чорнобиль немає минулого часу» (день Чорнобильської трагедії)      26 квітня 2024 року виповнюється 38 років, як людство зіштовхнулося ...

Популярні публікації