суботу, 24 лютого 2024 р.

 

«Вистояли – переможемо!»

(до дня початку російської агресії проти України)

віртуальний спогад

24 лютого 2024 року минає два роки з дня повномасштабного вторгнення росії в Україну.

24 лютого виповнюється 731 день від початку злочинного повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну. Цей напад став кульмінацією загарбницької війни, яку москва розпочала проти України 10 років тому з окупації Криму у 2014 році.


Два роки тому, 24 лютого 2022 року, світ прокинувся від жахливої ​​новини – росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

Згадаємо хронологію подій 24.02.2022 р.:

00:01: В Україні почав діяти надзвичайний стан.

01:50: В. Зеленський ініціював телефонну розмову з Путіним, але той не відповів.

03:30–03:59 ранку: перші російські дрг намагаються увійти на територію України. Чергові наряди Держприкордонслужби вступають з ними в бій. За дрг йдуть регулярні підрозділи ЗС рф, активні бої йдуть в районах н/п Зоринівка на Луганщині, а також на КПП «Каланчак» на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом.

04:50 ранку: російський диктатор володимир путін випустив звернення до росіян із заявою про початок «спеціальної військової операції в Україні».

05:00 ранку: рано вранці російські війська атакують Україну по всій лінії кордону – в Луганській, Сумській, Харківській, Чернігівській та Житомирській областях, із боку тимчасово окупованого Криму, на Донбасі, а також заходять з боку Білорусі на Київ і Київську область. Ракетних ударів завдано по Харкову, Одесі, Києву, Житомиру, Броварах, Херсону, Миколаєву, Дніпру та Запоріжжю, випущено понад 150 ракет.

06:10: Президент України Володимир Зеленський скликає термінове засідання Ради національної безпеки та оборони.

Близько 07:00 ранку: Зеленський виступає зі зверненням до українського народу:

  «Сьогодні від вас, від кожного з вас вимагається спокій. По можливості залишайтеся вдома. Ми працюємо, армія працює, працює весь сектор безпеки України. На зв'язку з вами буду постійно я, РНБО, Кабінет міністрів України ... Без паніки! Ми сильні, ми готові до всього. Ми переможемо всіх. Тому що ми – це Україна. Слава Україні!» – заявив він .

         Цей день став чорною датою в історії нашої країни, днем, коли мирне життя українців було жорстоко зруйноване, день, коли ми згадуємо тисячі загиблих, тисячі поранених, мільйони людей, які змушені були залишити свої домівки, день, коли ми дякуємо нашим захисникам і захисницям, які ціною власного життя боронять нашу землю, день, коли ми віримо, що Україна обов’язково переможе у цій жорстокій війні.


Війна у всіх однаково болить.
На повну силу, аж до ломоти!
Не передати ту тужливу мить,
Як бачиш ті повалені мости.

На місці парку — згарище руїн,
Порожні вулиці, обпалені дерева,
Іконостас стоїть в церкві без стін.
Снує над містом очманіле мрево.

Увесь добробут і інфраструктура ,
Що було цінне серцю і душі,
Фонтани і історія, й культура —
Залишилась лиш пам’ять і вірші.

Відповісте за всі пролииті сльози,
Ми в одязі спимо десятий день,
Не треба нас “спасати” від загрози,
Від обстрілів почалася мігрень.

А найболючіше — зруйновані будинки,
Скалічені і забрані життя,
На Суднім дні заплатите за вчинки,
І вам не допоможе каяття…

Мар’яна Данилюк







Немає коментарів:

Дописати коментар

  «Чорнобиль немає минулого часу» (день Чорнобильської трагедії)      26 квітня 2024 року виповнюється 38 років, як людство зіштовхнулося ...

Популярні публікації