пʼятницю, 8 березня 2024 р.

 

«Єднаймо Україну Тарасовим словом»


              (до 210 років від дня народження Т.Г. Шевченка, українського поета, художника)

Ми чуєм заповіт його священний –

Учитися, кохати край стражденний,

І не цуратись рідного свого:

І всі ми, скільки є, в душі своїй

Клялись тих дум не зраджувати зроду.

І справдимо ми заповіт святий, -

Поет живе в серцях свого народу!...

( В. Самійленко )

       Цьогоріч Україна на державному рівні відзначає 210-річчя від дня народження видатного українського поета, художника Тараса Шевченка.

    Тарас Григорович Шевченко — великий син українського народу, гордість і слава його. Один із найталановитіших і найвидатніших письменників світу. Відомий він і як художник, а передусім — як полум'яний борець за щастя знедоленого українського народу. Він є беззаперечним символом чесності, правди і безстрашності, великої любові до людини та Неньки України. Вся творчість Великого Кобзаря зігріта гарячою любов’ю до Батьківщини, пройнята ненавистю до ворогів і гнобителів українського народу. І саме тому його слова є особливо актуальними в наш час, час гноблення всього українського, час згортання свободи слова, знущання над мовою, культурою та історією України, приниження, приречення на бідність та поневіряння українського народу . Мрія поета збулася – Україна стала незалежною. Це головний здобуток нації за пройдені століття. Він прожив усього 47 років, із яких 24 був у кріпацтві, 10 років мучився в солдатській неволі на засланні, і всього 13 років був вільною людиною.


          Напевне, в Україні не знайдеться жодної людини, яка у своєму житті хоча б раз не перегорнула сторінок "Кобзаря" Тараса Шевченка. Творчість цього поета можна не любити, можна критикувати, можна ставитися до неї із великою любов'ю... У будь-якому випадку байдужим вона не залишає нікого.

       Поезія Тараса Шевченка була могутньою і грізною зброєю в бойовому арсеналі наших дідів та прадідів, вона кликала до боротьби, вселяла смертельний страх у ворогів…:

«…вставайте

Кайдани порвіте

І вражою злою кров’ю

Волю окропіте ».

      Ці рядки знаменитого Шевченкового «Заповіту» повинні запалити, загартувати й нашу волю до боротьби, зміцнити віру в краще майбутнє Неньки України, адже майбутнє її – в наших руках.

    До уваги користувачів в бібліотеці організовано літературну композицію «Єднаймо Україну Тарасовим словом» ,де бажаючі мають змогу познайомитися з творчою спадщиною Кобзаря .







Немає коментарів:

Дописати коментар

  «Чорнобиль немає минулого часу» (день Чорнобильської трагедії)      26 квітня 2024 року виповнюється 38 років, як людство зіштовхнулося ...

Популярні публікації