середа, 26 квітня 2023 р.

 " Чорнобиль-скорбота пам`яті  людської"                  


                              Чорнобильський вітер по душах мете,

                      Чорнобильський пил на роки опадає.

                      Годинник життя безупинно іде,

                      Лиш пам’ять, лиш пам’ять про все пам’ятає.

                                                                                     О. Матушек

 

26 квітня 1986 року — о 1 год 23 хв за Київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства — вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС і сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році.

Сувора і трагічна реальність, яка настала після вибуху на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС, призвела до іншого сприйняття світу – Чорнобиль став чорною міткою на століття, а може і тисячоліття.

В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу. Потужний циклон проніс радіоактивні речовини територіями Литви, Латвії, Польщі, Швеції, Норвегії, Австрії, Фінляндії, Великої Британії, а пізніше – Німеччини, Нідерландів, Бельгії.

Чорнобиль– не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох наших земляків. Ризикуючи життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу і подальшого розповсюдження радіації. Тому сьогодні складаємо шану мужнім людям, які у трагічний час Чорнобильської катастрофи приборкували ядерну стихію, захищаючи українську землю та увесь світ від смертельної небезпеки.

Ставківська бібліотека спільно з  сільським клубом, провели годину пам`яті "Чорнобиль-скорбота пам`яті людської ".В Ставківському  сільському клубі відбулася зустріч з односельцями - ліквідаторами Чорнобильської катастрофи, де сільський староста Володимир Васильович Баран виразив слова вдячності за відданість і мужність, а діти подарували квіти. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам`ять загиблих ліквідаторів Чорнобильської катастрофи.

На завершення заходу відбулася презентація книжкової виставки інсталяції " Чорнобильська трагедія- біль України."


  

  



Немає коментарів:

Дописати коментар

  Великодні барви надії інформаційний мікс Одним із найурочистіших для кожного християнина свята, яке приносить багато радості і душевної те...

Популярні публікації