пʼятницю, 24 листопада 2023 р.

 

« ГОЛОДОМОР – НЕВИПЛАКАНІ СЛЬОЗИ»

хвилина реквієм



Знов прокинулись ранки холодні.

Дощ хрестами в сніжинках застиг.

Поминаючи мертвих сьогодні,

Ми рятуєм майбутнє живих.

День жалю... День скорботи, печалі

Запалив нашу память. Свічки

Це ті душі, листочки опалі,

Хто став тінню в голодні роки.

(Наталії Погребняк)

 

Голод… Це страшне слово повертає нас у далекі 1932 – 1933 роки. І в останні дні листопада весь український народ у смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам'ять мільйонів його жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України.

Грозовою, чорною хмарою навис над безкраїми просторами України 33-й. Вибухами грому лунали нові слова: «колективізація», «продрозверстка». Та не слова лякали, а те, що за ними коїлося. Від села до села, від хати до хати йшли підводи, завалені мішками з зерном; зерном, просоленим тяжким трудовим потом селянина. Всі думки і надії українського селянина були завжди пов'язані з землею, з золотим пахучим колосом, зрощеним на ній. Селянин – це був працьовитий, розсудливий клас – клас хазяїв на землі, який і чути не хотів це - «колгосп» та «колективізація». Хотів лише одного – мати своє: коника, корівку та клаптик землі.

На жаль, наша історія має багато «чорних» сторінок, одна з яких – Голодомор 1932-1933 років. Геноцид українського народу, який забрав мільйони життів, цілі села, що назавжди зникли з карти. Досить довго радянська влада приховувала цей злочин, та й сьогодні, особливо в інформаційній пропаганді країни-агресора, можна часто почути неправдиву теорію про «неврожай» та «посуху». Голодомор забрав не одне покоління. 

Цьогоріч в Україні будуть відзначати 90-ті роковини Голодомору — геноциду українського народу, вчиненого радянською владою у 1932–33 роках. Під час Голодомору померло 3,5–4 мільйони людей, більшість із них — українці. Станом на листопад 2023 року 32 держави світу визнали Голодомор актом геноциду українського народу. Більше половини зробили це після початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року.

Цього року Україна вшановує пам`ять жертв Голодомору 25 листопада. В цей день о 16:00 годині вся країна долучається до Загальнонаціональної хвилини мовчання: тож засвітимо вогник у кожній домівці , як вияв скорботи за загиблими, віри  в перемогу  України й готовності докласти зусиль , щоб геноциди не повторювалися.

На знак вшанування пам`яті невинних жертв Голодомору у Ставківській бібліотеці-філії представлено виставку-реквієм "Голодомор-невиплакані сльози",яка містять інформацію про події 1932-1933 рр. на території України, коли під час масового, ретельно спланованого радянським тоталітарним режимом голоду загинули мільйони мешканців сіл і міст.




Хто не пам'ятає минулого, той не має майбутнього.


Немає коментарів:

Дописати коментар

  «Чорнобиль немає минулого часу» (день Чорнобильської трагедії)      26 квітня 2024 року виповнюється 38 років, як людство зіштовхнулося ...

Популярні публікації